Bez kategorii »

Top 5 najlepszych jogurtownic

najlepszych jogurtownic

Ranking obejmuje najlepsze jogurtownice, które aktualnie są dostępne na rynku. Ze względu na jakość, w rankingu mają miejsce także sprawdzone, nieco starsze modele. Ze względu na popularność produkcji jedzenia w domu i coraz większą świadomość konsumentów odnośnie spożywanej żywności, posiadanie sprzętu typu jogurtownica, jest przez konsumentów coraz bardziej pożądane.

Najlepsze jogurtownice

1
Ariete 621
1-litrowa jogurtownica domowa

Urządzenie marki Ariete to świetny zakup jeżeli nie zależy nam na przygotowaniu osobnych porcji (np. o różnych smakach). 1 – litrowy pojemnik z łatwością stworzy pyszne jogurty dla całej rodziny. Polecany jest dla dużych rodzin lub miłośników jogurtów.

Sprawdź teraz

Jogurtownica Ariete 621 to model sprzętu o jednej, za to dużej komorze, w której można przygotować sporą porcję domowego jogurtu.

Urządzenie jest proste w obsłudze, ze względu na to, że jest stworzone tylko i wyłącznie do produkcji jogurtów. Silnik o mocy 20 W jest dość cichy, a samo urządzenie poręczne i estetyczne – w kolorze bieli i pomarańczy.

Pojemnik posiada pokrywę, pod którą w ciągu 12 godzin powstaje prawdziwy jogurt.

Powody zakupu:

  • Poręczność
  • Stosunkowo niska cena (chyba jedna z najniższych na rynku)
  • Duży litrowy pojemnik
  • Dostępność w większości sklepów stacjonarnych i internetowych
  • Wygoda mycia (1 pojemnik)
  • Prosta obsługa

Sprzęt tak naprawdę nie posiada cech, które przemawiałyby przeciwko niemu. Jedyną sporną cechą może być tylko 1 pojemnik, co niejako może nas ograniczać w przygotowywaniu kilku różnych smaków na raz.

2
Adler AD 4476
domowa 7-komorowa jogurtownica

Drugie miejsce w rankingu urządzeń do produkcji jogurtu w domu zajmuje sprzęt marki Adler. Do produkcji potrzebne są jedynie mleko i kultury bakterii jogurtowych. Podobnie jak w większości przypadków resztę zrobi za nas maszyna. Dzięki 7 osobnym pojemnikom będzie idealna dla osób o różnych upodobaniach smakowych, a także dużych rodzin ze względu na sumaryczną pojemność.

Sprawdź teraz

Prostota urządzenia także jak w przypadku wielu innych jogurtownic to jej samodzielna praca, która zaczyna się po umieszczeniu w pojemnikach mleka i zaczynu.

Urządzenie składa się z głównego korpusu i siedmiu 200 ml pojemników. Sprzęt jest w stanie utrzymywać stałą temperaturę 42 stopni, co pozwala na stabilny proces fermentacji jogurtowej.

Plusy produktu:

  • Proste użytkowanie
  • Podświetlany włącznik/wyłącznik
  • 7, 200 ml szklanych słoiczków z zakrętkami
  • Przezroczysta pokrywa główna
  • Stała temperatura 42 stopni
  • Elegancki wygląd
  • Niska cena

Minusy produktu:

  • Większa ilość pojemników do mycia (w porównaniu z jednym dużym)
  • Zajmuje większą powierzchnię w stosunku do jednokomorowych urządzeń
3
Severin JG3516
jogurtownik na 7 osobnych porcji

Po środku stawki miejsce zajął biało-szary jogurtownik o nieco mniejszych wymiarach niż poprzednicy. Może to być plusem dla małych rodzin, które nie potrzebują aż dużych sprzętów, ale mimo to cenią różnorodność, co umożliwia po raz drugi w rankingu obecność 7, nieco mniejszych zamykanych pojemników.

Sprawdź teraz

Niska moc silnika to cichy sprzęt, który pracuje jednak równie dobrze jak konkurenci o nieco wyższych wartościach. Jogurt przygotowywany jest w pojemnikach o pojemności 150 ml.

Lampka kontrolna na włączniku oraz skala memo, to cechy, których nie posiadają poprzednicy, a dzięki nim dowiadujemy się kiedy nasz jogurt jest gotowy.

Do urządzenia dołączona jest instrukcja z gotowym przepisem na domowy jogurt. Miejsce trzecie przede wszystkim za nieco wyższą cenę niż konkurenci.

Plusy produktu:

  • 2×7 osobnych zamykanych pojemników
  • Skala memo powiadamiająca o zakończeniu pracy
  • Podświetlany włącznik
  • Instrukcja z przepisem
  • Cicha praca

Minusy produktu:

  • Pojemniki to tylko 150 ml
  • Większa ilość pojemników do mycia (w porównaniu z jednym dużym)
  • Zajmuje większą powierzchnię w stosunku do jednokomorowych urządzeń
  • Nieco wyższa cena niż w przypadku pierwszych dwóch miejsc
4
Biowin 801013
urządzenie do produkcji jogurtów, serków i kefirów

Przed ostatnie miejsce w TOP 5 jogurtownic zajmuje urządzenie, które poza jogurtami z powodzeniem pomoże w produkcji serów i kefiru. Czwarte miejsce na liście mimo dodatkowych funkcje, które jednak trochę więcej kosztują.

Sprawdź teraz

Jogurtownica dzięki termostatowi i możliwości wybrania odpowiedniej temperatury umożliwia produkcję poza wyżej wspomnianym jogurtem także wymienionych serów i kefirów.

Oprócz zwykłego jogurtu naturalnego możliwy jest także proces produkcji jogurtu typu bałkańskiego. Dzięki wyświetlaczowi i funkcji “timera” dobieramy czas potrzebny dla produkcji danego produktu.

W wyposażeniu znajdują się 2 pojemniki (o łącznej pojemności 1,5l) sitko do produkcji sera i pokrywka. 

Powody zakupy:

  • Dwa osobne pojemniki o dużej pojemności
  • Dodatek sitka do produkcji sera
  • Opcja wyboru temperatury
  • Możliwość produkcji nie tylko jogurtów
  • Funkcja timera do doboru czasu
  • Podświetlany wyświetlacz
  • Idealny dla rodzin, w których liczy się przygotowywanie większej ilości produktów ze sprawdzonych składników

W tym przypadku również cena gra rolę. Nieco droższy sprzęt od poprzedników ma jednak więcej funkcji.

Właściwie to powinien zajmować nieco wyższe miejsce, ze względu na funkcje właśnie, nie ma niestety miejsc ex aequo. Niemniej jednak, obecność w TOP 5 to  wciąż świetny wynik.

5
Girmi YG03
jogurtownica włoskiej marki

Ostatnie, ale proszę pamiętać, wciąż niezłe, wysokie 5 miejsce zajmuje jogurtownica z Włoch. Ostatnie miejsce w rankingu zajmuje tylko dlatego, że pomimo zbliżonych do drugiego i trzeciego miejsca na naszej liście, kosztuje więcej. Podobne parametry sprawdzą się w przypadku smakoszy wielu różnych rodzajów jogurtu.

Sprawdź teraz

Produkcja kilku różnych smaków na raz możliwa jest dzięki, znów, 7 zamykanym słoikom ze szkła. Każdy z nich o pojemności 180 ml.

Urządzenie posiada kontrolkę, która informuje o trybie pracy jogurtownicy, gdy ta stale utrzymuje temperaturę 42 stopni.

Plusy produktu:

  • 7 zamykanych, szklanych słoiczków o pojemności 180ml
  • Utrzymywana stała temperatura ok. 42°C
  • Przeźroczysta pokrywa z wygodnym uchwytem
  • Obecność kontrolki 
  • Stosunkowo niewielka waga (~ok. 1,5 kg) i rozmiar

Minusy produktu:

  • Wyższa w porównaniu do konkurencji cena
  • Temperatura robocza to OKOŁO 42 stopni, istnieje możliwość nieodpowiedniego przebiegu procesu fermentacji

Minusy produktu nie są mocno wyraźne, za tą cenę oczekujemy jednak perfekcji.

Jak i co ostatecznie wybrać? 

Jogurtownica – jak wybrać najlepszą?

Pojemność

W zależności od tego jaki jest nasz ostateczny cel przy zakupie jogurtownicy powinniśmy zwrócić uwagę na jej pojemność.

Jeżeli chcemy produkować tylko jeden rodzaj jogurtu bądź jemy go sporo wybierzmy sprzęt z 1, maksymalnie dwiema komorami. Ułatwi to pracę i porządki po zakończonym procesie produkcji.

Jeżeli jednak nasze upodobania są różne, bądź skrajne różne preferencje ma każdy z użytkowników lub po prostu mieszkańców naszego domu poszukajmy sprzętu o zestawie mniejszych pojemników, najlepiej szklanych, z funkcją zamykania.

Wielkość

Jeśli nasze mieszkanie nie należy do największych duża jogurtownica jako jeden z dodatkowych sprzętów będzie nam zabierać być może ostatnią wolną przestrzeń na blacie.

Im więcej pojemników tym szersze bywają urządzenia. Warto dobrze wymierzyć miejsce pod tego typu sprzęt, aby praca z nim była wygodna, a zarazem nie uciążliwa ze względu na gabaryty.

Funkcjonalność

Z reguły jogurtownice kupowane są głównie do produkcji jogurtów. Niektóre z nich mają jeszcze dodatkowe funkcje, jak produkcja sera czy kefiru.

Coraz więcej dzieci, ale także dorosłych cierpi na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe (prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) [http://www.izz.waw.pl/strona-gowna/3-aktualnoci/aktualnoci/609-coraz-wiecej-ludzi-cierpi-na-alergie-i-nietolerancje-pokarmowe].

Ratunkiem jest często wykluczenie z menu gotowych i kupnych produktów. Jogurtownice dają taką możliwość, dodatkowo pozwalając na produkcję kilku produktów jednocześnie. 

Mnogość funkcji jest oczywiście plusem, pamiętać należy jednak aby za wzrostem ilości funkcji nie szedł spadek jakości sprzętu. Więcej funkcji przy odpowiednio wysokiej jakości to także wyższa cena. A skoro o niej mowa…

Cena

Ceny sprzętów do produkcji jogurtów zaczyna się już do 70 zł. To dobra cena za sprzęt o tylko jednej prostej funkcji. W ostatnich latach, a szczególnie teraz w trakcie pandemii i kryzysu na świecie ludzie oszczędzają tam gdzie mogą (raport Związku Banków Polskich InfoKredyt, [https://alebank.pl/wp-content/uploads/2020/12/ZBP_InfoKredyt_2020_RAPORT.pdf]).

Jest to słuszne podejście, a ponieważ mimo, że w przypadku jogurtownic różnice w cenie nie są duże, nie ma jednak po co przepłacać za sprzęt, który de facto jedynie podgrzewa składniki i utrzymuje stałą temperaturę. 

Co można pominąć?

Tak naprawdę nie powinniśmy pomijać żadnej z cech sprzętu elektronicznego. Wszystko ma znaczenie.

Najmniej ważne oczywiście można by powiedzieć jest to, jak dany sprzęt wygląda, jednak to nie do końca prawda. Nikt z nas nie chce mieć rzeczy, które są nieatrakcyjne.

Na szczęście większość z jogurtownic ma nowoczesny, pasujący do każdej kuchni format, kształt i kolor, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie.

Często zadawane pytania

Mam dużą rodzinę (3 dzieci, ja i mąż), każdy z nas lubi zupełnie inne smaki zarówno jogurtów, serków jak i lodów. Którą jogurtownicę powinniśmy wybrać, żeby zaspokoić upodobania każdego, a zarazem nie mieć kilku osobnych sprzętów?

Polecamy nasz nr 2. Posiada 7 sporych pojemników, niska cena. Na pewno sprawdzi się w Państwa domu.

Dzień dobry, jestem singlem, w wieku 30 lat. Od jakiegoś czasu zbieram się z zamiarem kupna jogurtownicy, bo zmieniłem dietę i postanowiłem się zdrowo odżywiać. Potrzebuję sprzętu pewnego, o dużej pojemności i dość niedrogiego, co będzie dla mnie najlepszym wyborem?

Dla Pana najlepszy będzie sprzęt z dużym jednym pojemnikiem do produkcji. W naszym zestawieniu może to być zarówno nr 1 jak i nr 4, który także pozwoli na produkcję serów. Powodzenia!

Jako rodzice alergika potrzebujemy jogurtownicy, bądź podobnego sprzętu przystosowanego do samodzielnej produkcji nie tylko jogurtów, ale także innych produktów nabiałowych. Który sprzęt mogą Państwo polecić?

Tu także możemy polecić nasz nr 4 z rankingu TOP 5. Kilka różnych opcji to idealne rozwiązanie dla alergika – przygotowywany w domu nabiał na pewno będzie mu służył.

Czy na rynku znajdują się jakieś jogurtownice, w których można także przygotować lody lub inne desery w podobnym stylu?

Tak, na rynku można trafić na wiele modeli, które mają także opcję produkcji lodów. Różnica będzie polegała na dodatkowej funkcji chłodzenia (poza jedynie grzaniem jakie wymagane jest do procesów fermentacji). Sprzęty te na ogół są jednak droższe i kosztują około 300 zł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *