Przejdź do treści
Sprzęt AGD »

10 najlepszych maszynek do mielenia mięsa

maszynki-do-mielenia-mięsa

Maszynki do mielenia mięsa stanowią bardzo wydajne urządzenia, a w zależności od konkretnego rodzaju są one w stanie nawet w przeciągu kilku minut zmielić aż kilka kilogramów mięsa bądź innych produktów, w odniesieniu do możliwości ich zastosowania.

Ponadto tego rodzaju sprzęt bardzo często sprawdza się także w innych kuchennych pracach. Wybór tego rodzaju produktów na rynku jest ogromny, a pośród najlepszych maszynek do mielenia mięsa znajdują się między innymi różnorakie modele ręczne oraz elektryczne.

Różnorodność zastosowań maszynki do mielenia mięsa

Zazwyczaj maszynki do mielenia mięsa są wyposażone w różnego rodzaju końcówki. Tym samym, poza mieleniem mięsa pozwalają one między innymi na takie prace, jak szatkowanie warzyw, wyciskanie soku bądź makaronu, a niektóre z nich mogą nawet mielić ziarna kawy.

Warto mieć te kwestie na uwadze, gdy decydujemy się na zakup jednego z tego rodzaju urządzeń, gdyż wybór urządzenia wielofunkcyjnego sprawia, że najczęściej oszczędzamy zarówno miejsce, potrzebne na przechowywanie oddzielnych urządzeń oraz dodatkowe pieniądze, potrzebne na ich zakup.

Wśród najpopularniejszych przystawek do maszynek, mielących mięso można wyróżnić między innymi:

  • szatkownicę;
  • wyciskarkę do soku z owoców cytrusowych;
  • młynek żarnowy;
  • przystawkę do wypełniania kiełbas.

Zatem, tego rodzaju urządzenia, dzięki dodatkowym przystawkom mogą służyć nie tylko do mielenia mięsa, a tak naprawdę przy ich użyciu można zmielić niemalże wszystko.

Najlepsze ręczne maszynki do mielenia mięsa

Ręczne maszynki do mielenia mięsa mają jedną zasadniczą przewagę nad maszynkami elektrycznymi, a mianowicie taką, że do ich użycia nie potrzebujemy prądu. Co więcej zdecydowanie łatwiejszy mechanizm działania sprawia, że są one zazwyczaj zdecydowanie tańsze niż ich elektryczne odpowiedniki.

EDENBERG MEAT MINCER

EDENBERG MEAT MINCER

Do nie dawna najbardziej popularną maszynką do mielenia mięsa, znajdującą się w polskich domach była żeliwna maszynka do mielenia mięsa.

Jest ona niezmiernie łatwa w obsłudze, łatwa do czyszczenia i skutecznie mieli różnego rodzaju mięsa oraz owoce i warzywa.

Niestety ciężkie elementy sprawiają, że dosyć ciężko się ją obsługuje, ale jest niedroga i bardzo prosta w codziennej obsłudze, a co więcej również niezawodna i tak naprawdę nie da się jej zepsuć. 

Zalety:

  • prostota obsługi;
  • niska cena;
  • niezawodność;
  • łatwość czyszczenia.

Wady:

  • dłuższy czas pracy, wynikający z konieczności ręcznego mielenia mięsa;
  • ciężkie elementy, w związku z tym, że maszynka jest w całości żeliwna.

RIGAMONTI MINCY

RIGAMONTI MINCY

Maszynka do mięsa marki Rigamonti jest wykonana z atestowanego, w pełni nietoksycznego polipropylenu. Do podłoża mocuje się ją przy pomocy przyssawki.

Posiada pojemny otwór, do którego jednorazowo można włożyć naprawdę sporo mięsa i poręczną rączkę, ułatwiającą pracę. Dzięki temu, że została wyprodukowana z tworzywa sztucznego jest znacznie lżejsza niż jej żeliwne odpowiedniczki.

 Zalety:

  • niezawodność;
  • maszynka jest lżejsza niż ta wykonana z żeliwa;
  • poręczna rączka, która znacznie ułatwia mielenie;
  • przyssawka, która sprawia, że maszynka nie przesuwa się po podłożu;
  • możliwość mycia jej poszczególnych części w zmywarce.

Wady:

  • dłuższy czas pracy niż w wypadku maszynek elektrycznych.

TRANSFORMA Gefu G-19090

TRANSFORMA Gefu G-19090

Wyrafinowana i jak najnowocześniejsza konstrukcja maszynki TRANSFORMA pozwala na niezmierne łatwe mielenie mięsa, warzyw, jak też wykonywanie różnego rodzaju domowych ciastek.

Dodatkowo w zestawie do niej są dołączone różnego rodzaju praktyczne akcesoria, znacznie zwiększające możliwość jej różnorodnego zastosowania maszyny w praktyce.

Duża przyssawka, znajdująca się w komplecie pozwala na stabilną pracę maszynki praktycznie na każdej powierzchni.

Zalety:

  • duża przyssawka, zapewniająca stabilność maszynki;
  • łatwy montaż i demontaż wyposażenia;
  • wykonanie z wysokiej jakości stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego;
  • wielozadaniowość.

Wady:

  • wysoka cena, jak na ręczny produkt tego rodzaju;
  • brak możliwości mycia wszystkich elementów w zmywarce.

Najlepsze elektryczne maszynki do mielenia mięsa

Jednakże, w dobie dzisiejszych czasów zdecydowanie większą popularnością cieszą się elektryczne maszynki do mielenia mięsa, gdyż do ich wykorzystania nie trzeba w ogóle używać siły własnych rąk, a ich działanie jest dzięki temu zdecydowanie szybsze.

Łucznik MM-2019

Łucznik MM-2019

Maszynka do mielenia mięsa MM-2019, marki Łucznik stanowi niezmiernie praktyczne urządzenie, wspomagające Twoją codzienną pracę w kuchni, celem tworzenia pysznego jedzenia.

Posiada bardzo elegancką obudowę – w biało, szarym odcieniu. Można ją wykorzystać nie tylko do mielenia mięsa, a również jako maszynę do mielenia różnego rodzaju serów, owoców i warzyw, grzybów, różnego rodzaju farszów i maku do ciast.

 Zalety:

  • dodatkowe akcesoria w zestawie;
  • wyposażenie w zabezpieczenie przed przegrzaniem urządzenia;
  • w razie zablokowania pracy urządzenia włącza się bieg wsteczny;
  • wielofunkcyjność – zastosowanie do mielenia różnego rodzaju produktów;
  • możliwość mycia w zmywarce.

Wady:

  • brak funkcji szatkownicy.

Zelmer ZMM4198X

Zelmer ZMM4198X

Duża moc urządzenia, jakim jest Zelmer ZMM4198X pozwala na mielenie aż 2,5 kg mięsa w czasie zaledwie 1 minuty.

Na jej konstrukcję składa się między innymi niezmiernie trwała metalowa komora mielenia i dwustronny nóż, które stanowią gwarancję bezproblemowego użytkowania maszynki przez długi czas.

Dodatkowe wyposażenie maszynki stanowi szatkownica i krajarka, przydająca się między innymi do tworzenia sałatek warzywnych.  

 Zalety:

  • szybkie mielenie dużej ilości mięsa, dzięki dużej mocy urządzenia;
  • dodatkowe elementy wyposażenia, takie jak szatkownica i krajarka do warzyw;
  • łatwa w obsłudze;
  • cicha.

Wady:

  • brak zabezpieczenia w postaci włączania biegu wstecznego w razie blokady pracy urządzenia;
  • ilość dodatkowych elementów, sprawia, że całość zajmuje dosyć dużo miejsca.

Bosch MFW3X14W

Bosch MFW3X14W

Maszynka ta zapewnia naprawdę dużą moc w stosunkowo niewielkim, kompaktowym produkcie. Ponadto jest bardzo łatwa w obsłudze, a jej niewielkie wymiary powodują, że jej przechowywanie nie stanowi większego problemu.

Różne sitka dołączone w komplecie pozwalają na mielenie mięsa na kawałki o różnej grubości od 2,7 do 8 mm. Pomimo stosunkowo niedużych wymiarów maszynka wciąż osiąga bardzo dużą wydajność pracy na poziomie 2,5 kg mielonego mięsa na minutę. 

Zalety:

  • mocny silnik i duża moc produktu zapewnia jego płynną pracę i dużą wydajność mielenia;
  • niewielkie wymiary i bardzo przemyślany wygląd maszynki;
  • praktyczność;
  • wyposażenie w przyssawki, będące gwarancją stabilnej pracy urządzenia;
  • posiada funkcję „revers”;
  • obecność schowka, w którym można przechowywać wszystkie dodatkowe akcesoria.

Wady:

  • brak możliwości rozbudowy urządzenia o dodatkowe moduły;
  • duża waga całej maszyny.

Kenwood MG 450

Kenwood MG 450

Funkcjonalna maszynka do mielenia mięsa marki Kenwood jest wyposażona w 3 różnego rodzaju sitka. Co więcej posiada zabezpieczenia w postaci funkcji cofania („reverse”) i 2 dodatkowe nakładki do robienia kiełbas.

Do urządzenia można także, ewentualnie podłączyć różne dodatkowe przystawki, zwiększające jego funkcjonalność.

Zalety:

  • w razie zablokowania pracy maszyny, następuje włączenie biegu wstecznego;
  • możliwość podłączenia dodatkowych przystawek, między innymi do tarcie, do wyrabiania makaronu oraz do przecierania różnego rodzaju miękkich owoców;
  • funkcjonalność;
  • niezawodność i szybkość pracy, dzięki wyposażeniu maszynki w silnik o dużej mocy.

 Wady:

  • bardzo głośna praca urządzenia.

Tefal NE685838 HV8 Plus

Tefal NE685838 HV8 Plus

Ten wytrzymały młynek do mielenia mięsa pozwala na przygotowywanie różnego rodzaju mięs, rozdrobnienie warzyw, owoców, serów lub czekolad.

Przy jego użyciu można również przyrządzić kiełbasę. Urządzenie ma możliwość mielenia ponad 2,5 kilograma mięsa w trakcie 1 minuty jego pracy.

Dzięki niemu będzie się można naprawdę szybko rozkoszować smakiem wielu różnego rodzaju potraw ze świeżo zmielonym mięsem w roli głównej.

Zalety:

  • wielofunkcyjność;
  • bardzo wysoka wydajność pracy;
  • wbudowanie zintegrowanych przestrzeni, służących do przechowywania różnego rodzaju akcesoriów i przewodu;
  • uwolnienie zablokowanego noża przez funkcję wstecznego biegu;
  • dodatkowa funkcja tarki.

Wady:

  • brak możliwości mycia wszystkich części urządzenia w zmywarce;
  • duży pobór mocy.

Ade KITCHEN

Ade KITCHEN

Jest to maszynka niemieckiej marki ADE. Jak wszystkie niemieckie produkty, kojarzy nam się szczególnie z solidnością wykonania i taka rzeczywiście jest. 

Posiada bardzo solidną obudowę, w związku z czym dobrze sprawdzi się nawet w profesjonalnych, restauracyjnych kuchniach. Jest wyposażona w regulację prędkości i funkcję „reverse”, stanowiącą zabezpieczenie w razie blokady pracy urządzenia.

W jej zestawie jest aż sześć różnych nasadek, które pozwalają na spełnianie przez maszynkę różnorakich funkcji. Może ona tym samym służyć między innymi jako tuleja do napełniania domowej kiełbasy, czy wypełnianie ciast lub ciastek wybranym nadzieniem.

Pod spodem maszynki zaprojektowano przestrzeń do schowania kabla, co ułatwia jego przechowywanie. Urządzenie jest wykonane z aluminium i stali nierdzewnej. Jego praca jest bardzo wydajna, a wymiary dosyć duże.

Zalety:

  • możliwość regulacji prędkości pracy urządzenia;
  • wyposażenie w funkcję „reverse”, zabezpieczającą maszynkę przed zniszczeniem w razie jej blokady;
  • obecność różnego rodzaju nasadek, dzięki czemu maszyna jest wielofunkcyjna;
  • duża wydajność pracy.

Wady:

  • duże wymiary;
  • trudności w obsłudze, przechowywaniu i czyszczeniu urządzenia.

HENDI 198

HENDI 198

Niezawodna maszynka, które doskonale sprawdzi się nie tylko w domu, ale również na wyposażeniu firm z branży małej gastronomii.

Idealnie sprawdza się jako urządzenie do mielenia mięsa na różnego rodzaju pasztety, czy pasty, jak również do ryb, czy warzyw.

Ma dosyć duże wymiary i masę, jak na artykuły przeznaczone do domowego użytku.

 Zalety:

  • zastosowanie nie tylko do użytku domowego, ale także jako wyposażenie małej gastronomii, w tym w małych stołówkach, czy pensjonatach;
  • wielofunkcyjność;
  • możliwość zmiany kierunku pracy urządzenia – tzw. funkcja „reverse”.

Wady:

  • brak możliwości prowadzenia ciągłej pracy na urządzeniu;
  • duże wymiary i masa produktu, co stanowi znaczne utrudnienie w przechowywaniu urządzenia, szczególnie na terenie małej, domowej kuchni;
  • czasem występuje konieczność uzupełniania oleju w przekładni maszyny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.