5 najlepszych grilli elektrycznych

Nasza redakcja prezentuje najlepsze grille elektryczne w jednym zestawieniu. Testowaliśmy ich wydajność, komfort użytkowania i stosunek jakości do ceny. Poniższe dane uwzględniają opinie użytkowników.

De’Longhi CGH1020D

De'Longhi-CGH1020D

Na pierwszym miejscu umieściliśmy kompaktowy grill elektryczny włoskiego producenta De’Longhi. Nieduża powierzchnia grzewcza pozwala na usmażenie dwóch pokaźnych porcji mięsa, burgerów czy innych potraw. Można ją dodatkowo powiększyć, rozkładając urządzenie i uzyskując w ten sposób efekt tradycyjnego grilla.

Dwie strefy grzewcze pozwalają na zastosowanie odrębnych temperatur dla poszczególnych składników. Grill posiada wszystkie funkcje wymagane dla tego typu urządzenia: 6-stopniową regulację temperatury, wymienne płyty grzewcze, które mogą być czyszczone w zmywarce, wystarczającą moc (2000 W), grzanie zarówno górne, jak i dolne oraz dedykowaną aplikację.

Zalety:

  • dobry stosunek jakości do ceny
  • wygodna regulacja temperatury
  • grzanie strefowe
  • komplet płyt ryflowanych i płaskich w komplecie
  • łatwe czyszczenie
  • bardzo wysokie oceny kupujących.

Wady:

  • niezbyt duża powierzchnia
  • nie najniższa cena.

Grill elektryczny Tefal Minute GC2050

Tefal-Minute-GC2050

Drugi grill elektryczny, który chcemy zaprezentować, posiada podobną konstrukcję do poprzednika. Wyróżnia się jednak ceną, ponieważ możemy go kupić już za 250 zł. Nie liczmy tutaj na strefy grzania, wyświetlacz LCD, aplikację czy wielostopniową regulację.

Jednak jakość wykonania pozwala na korzystanie z niego jako podstawowe urządzenie o dobrych parametrach. 3 stopniowa regulacja mocy wystarczy do usmażenia większości produktów. Dużą zaletą jest kompaktowy rozmiar i możliwość postawienia go w pionie, co doceni każda gospodyni, która nie chce chować urządzenia do szafek lub posiada mało miejsca do przechowywania.

Zalety:

  • niska cena
  • renomowana firma Tefal
  • kompaktowy rozmiar
  • prosta obsługa
  • wyjmowane płyty grzewcze ułatwiające czyszczenie.

Wady: 

  • mała powierzchnia grzewcza
  • niski zakres regulacji mocy.

Unold Barbecure 58565

Unold-Barbecure-58565

Unold Barbecure to grill elektryczny, który najbardziej przypomina tradycyjne urządzenia ogrodowe. Spokojnie obsłuży nieduże imprezy rodzinne lub spotkania z przyjaciółmi. Może być wykorzystywany zarówno na zewnątrz jak i w kuchni.

Opcjonalnie posiada nóżki z dodatkową półką, ułatwiającą organizację pracy. Nie bez znaczenia jest fakt, że niemal wszystkie elementy są rozbieralne, co pozytywnie wpływa na komfort mycia. W przeciwieństwie do poprzedników, regulacja temperatury jest bardzo płynna, a nie skokowa.

Zalety:

  • rozsądna cena
  • uniwersalność – możliwość wykorzystania w domu i na tarasie czy balkonie
  • płyta grillowa o dość dużej powierzchni
  • płynna regulacja temperatury
  • łatwy demontaż.

Wady:

  • zajmuje dość dużo miejsca
  • obudowa nie sprawia wrażenia bardzo solidnej.

Steba VG 400

Steba-VG-400

Zdecydowanie największy z prezentowanych do tej pory grilli elektrycznych. Z wyglądu przypomina tradycyjne grille żeliwne o powierzchni pozwalającej na upieczenie dużej pizzy o średnicy 50 cm. Urządzenie to nie nadaje się do użytku w domu, ale na balkonie spokojnie się zmieści.

Cała konstrukcja, wraz z pomocnikiem w postaci półeczki zbudowana jest w pionie, na bazie centralnej nóżki, dzięki czemu nie zajmuje dużo miejsca, mimo dużej, okrągłej płyty. Ciekawym pomysłem było stworzenie tacki ociekowej wraz ze wskaźnikiem poziomu tłuszczu. Bardzo praktyczny szczegół. Moc grilla to 2200 W co w pełni wystarcza w domowych warunkach.

Zalety:

  • stabilność
  • szybkie nagrzewanie
  • duża powierzchnia robocza
  • precyzyjny czujnik temperatury
  • ceramiczna, łatwa w czyszczeniu powłoka.

Wady:

  • wysoka cena (ok. 1500 zł)
  • przydatny tylko na dworze.

Płyta grillowa Royal Catering RCEG-55

Royal-Catering-RCEG-55

Royal Catering to płyta typowo gastronomiczna. Jest jednym z częściej wybieranych urządzeń w gastronomii. Urządzenie to jest proste w budowie. Posiada jeden potencjometr, odpowiadający za ustawienie temperatury, oraz odpływ z szufladą na tłuszcz.

Grill ten może być ustawiony na blacie gastronomicznym lub oddzielnej podstawce ze stali kwasoodpornej. Prostota płyty grillowej wypływa na jej niską awaryjność i atrakcyjną cenę. Zwróciliśmy uwagę na wystarczającą moc 3000 W. Dla urządzenia o wymiarach 35×55 cm jest ona w pełni wystarczająca.

Zalety:

  • prosta w obsłudze
  • oddzielna szuflada na tłuszcz
  • duża moc
  • duży zakres temperatur (do 300 stopni C)
  • stabilność dzięki dobremu wyważeniu i gumowym podpórkom
  • płaski, uniwersalny blat.

Wady:

  • jedna strefa grzewcza
  • brak wyłącznika, jego rolę pełni regulator temperatury

Grill kontaktowy Royal Catering RCKG 3600 G

Royal-Catering-RCKG-3600-G

W przeciwieństwie do opisywanych na początku zestawienia elektrycznych grillów kontaktowych, Royal Catering RCKG 3600 to profesjonalny grill o przeznaczeniu komercyjnym. Jego powierzchnia pozwala na sprawne obsłużenie wielu gości, a konstrukcja jest w stanie wytrzymać naprawdę wiele.

Posiada on dwa potencjometry pozwalające na pracę w odrębnych zakresach temperatur lub wyłączenie jednej części grilla. Obudowa ze stali nierdzewnej od wielu lat nie ma konkurenta. Dużym plusem jest też dwudzielna pokrywa. Chociaż umieściliśmy to urządzenie na dole listy, należy je rozpatrywać jako ewenement w swojej kategorii.

Zalety:

  • wysokiej jakości materiały, z których został wykonany
  • specjalna, wyjmowana taca na tłuszcz
  • ergonomiczna rączka
  • żeliwne płyty, długo utrzymujące ciepło
  • ciężka pokrywa, pozytywnie wpływająca na czas przygotowania potraw

Wady:

  • średnia moc
  • cena wyższa niż poprzednika, choć odpowiadająca jakości.

Grill rolkowy RCHG-7E

Grill-rolkowy-RCHG-7E

Grill rolkowy nadaje się głównie do kiełbasek do hot-dogów. Plusem prezentowanego modelu jest niska waga, co jest praktyczne w gastronomii obwoźnej i cateringu. Posiada też strefy grzewcze, dzięki czemu istnieje możliwość jednoczesnego przygotowywania nowych parówek czy kabanosów i podgrzewanie już gotowych.

W zestawie posiada szklaną osłonę, która oddziela produkty od klientów. Obrotowe rolki nie pozwalają na przegrzanie kiełbas w jednym punkcie. 

Zalety:

  • bardzo dobra termoregulacja
  • mocna osłona z hartowanego szkła
  • dwie strefy grzania
  • szuflada na kapiący tłuszcz
  • higieniczny materiał z którego jest wykonany.

Wady:

  • jednostronne zastosowanie
  • stosunkowo mało znany w Polsce producent.

Jak wybrać najlepszy grill elektryczny

Aby grill elektryczny spełnił swoje zadanie, należy uwzględnić jego przeznaczenie, miejsce w którym zostanie ulokowany, sposób przechowywania, wymiary i moc. Jeśli potrzebny jest sprzęt do domu, pomyśl czy ma on służyć jedynie wewnątrz czy również jako urządzenie zewnętrzne.

Tradycyjne grille kontaktowe sprawdzają się równie dobrze w przygotowaniu obiadu, jak i kolacji czy śniadania. W niektórych wypadkach, po rozłożeniu mogą służyć jako grille elektryczne. Zajmują jednak sporo miejsca i są dość ciężkie. Do sporadycznego grillowania warto pomyśleć o zakupie patelni grillowej. 

Jaką moc powinien mieć grill elektryczny?

Wystarczająca moc domowego grilla elektrycznego to 1600 W. W wypadku słabej sieci elektrycznej, można rozważyć zakup urządzenia o mniejszej mocy, nie mniejszej jednak niż 1000 W. Urządzenia przeznaczone do gastronomii muszą spełniać znacznie wyższe standardy i powinny posiadać moc ok 3000W

Regulacja temperatury grillowania

Standardem jest sterowanie mocą za pomocą potencjometrów. Posiadają one stopniowaną skalę lub płynną regulację temperaturą. Płynna regulacja jest wygodniejsza w użytkowaniu, ale zwykle szybciej się psuje. Przy kilkustopniowym przełączniku należy pamiętać, że regulacja jest mniej precyzyjna i trzeba wyczuć moc grzania. Warto przyjrzeć się urządzeniom, które posiadają min. 5 zakresów mocy. Dadzą one spore pole do popisu. 

Przyłącze elektryczne i ilość potrzebnego miejsca

W wypadku grilli zewnętrznych przeważnie najlepszym wyborem są obszerne urządzenia z dodatkowymi poziomami i półkami na narzędzia i naczynia. Czasami jednak powierzchnia dostępna na tarasie czy balkonie nie pozwala na ich stosowanie.

W takiej sytuacji praktycznym rozwiązaniem może być Grill typu Steba VG 400. Grille zewnętrzne również muszą posiadać przyłącze elektryczne, stąd nie wszędzie znajdą zastosowanie. Podobnie urządzenia do użytku wewnętrznego nie powinny zabierać wiele miejsca, ale zarazem posiadać powierzchnię grzewczą odpowiedniej wielkości, tak aby zaspokoić potrzeby rodziny.

Wybierając model, warto uwzględnić też, czy zawiera on pokrywkę czy nie. Jej obecność pozytywnie wpływa na utratę ciepła, szybkość przygotowania dania z grilla i zużycie energii. 

Wybór grilla elektrycznego dla gastronomii

Nieco inaczej przedstawia się sprawa z profesjonalnym sprzętem gastronomicznym. Musi on być maksymalnie wykorzystywany, tak aby jego koszt szybko się zwrócił. Dlatego ważne jest jego dostosowanie do menu i przemyślenie jaką przepustowość musi zapewnić.

Urządzenia w gastronomii pracują przez większa część dnia. Dlatego dobrze, żeby były ekonomiczne, ale jednocześnie zapewniały odpowiednią podaż mocy. Nie bez znaczenia są dodatkowe odpływy na tłuszcz i łatwy do czyszczenia zbiornik na płyny.

W gastronomii warstwa nieprzywieralna schodzi na drugi plan, a większą wartość ma materiał odporny na zarysowania i działanie silnej chemii. 

Najczęstsze pytania i odpowiedzi

Które grille są najlepsze – elektryczne, gazowe czy węglowe?

Wszystko zależy od przeznaczenia i dostępnych przyłączy. Grille elektryczne świetnie sprawdzają się tam, gdzie nie ma dostępu do gazu, łatwo je czyścić i zwykle mniej dymią. Ich eksploatacja jest jednak droższa niż w wypadku urządzeń gazowych. W niektórych miejscach, są też niewskazane ze względu na słabej jakości instalację elektryczną. Grille węglowe nadają się głównie do ogrodów lub dobrze wentylowanych kuchni w lokalach gastronomicznych. 

Ile kosztuje dobry grill elektryczny?

Ceny dobrych urządzeń zaczynają się od kilkuset złotych. Za 500-600 można już znaleźć profesjonalne sprzęty do gastronomii. Najlepsze grille elektryczne kosztują jednak ponad 1000 zł. Niektóre nawet kilka tysięcy. W większości wypadków cena odzwierciedla nie tylko producenta, ale też jakość wykonania, ergonomię użytkowania i długowieczność urządzenia.

Czym czyścić grille elektryczne?

Na rynku jest wiele specjalistycznych środków zwalczających tłuszcz i przypaleniznę. Jeśli jednak regularnie dbamy o czystość naszego grilla, wystarczy gąbka lub druciak i woda z płynem do naczyń. Przy czyszczeniu można także wykorzystać różnicę temperatur i polać powierzchnię letnią wodą, uważając przy tym, aby się nie poparzyć. Wyjątkiem są żeliwne grille, które nie lubią takiego traktowania.

Czy płyty grillowe można myć w zmywarce?

W większości wypadków tak. Zazwyczaj o takiej możliwości informuje producent w instrukcji obsługi lub na opakowaniu. Sposobem na proste czyszczenie jest stosowanie papieru do pieczenia pomiędzy płytami a produktem. Sprawdza się zwłaszcza przy grillach żeliwnych, które nie posiadają tak dobrych właściwości antyprzywierających. 

Dodaj komentarz